Nieuwe Wet betaalbare huur per 1 juli 2024

27 juni 2024

Op 1 juli 2024 gaat de nieuwe Wet betaalbare huur in. Door deze wet geldt het puntensysteem voor het waarderen van huurwoningen voor woningen tot en met 186 punten. Daarnaast verandert de manier waarop de puntentelling is opgebouwd. In dit bericht lees je meer over de achtergrond en welke vervolgstappen wij komende tijd zetten om de wet goed in te voeren vanuit Eigen Haard.

Doel van de nieuwe wet

De nieuwe wet is bedoeld om ervoor te zorgen dat de huurprijzen van meer woningen betaalbaar zijn, ook in het middensegment. Dit gebeurt door het aanpassen van het puntensysteem. Vanaf 1 juli wordt ook voor woningen in het middensegment tot en met 186 punten een maximale huurprijs vastgesteld op basis van het puntensysteem dat nu al in de sociale sector geldt.

Belangrijkste veranderingen

  1. Aanpassing van puntensysteem
    Het puntensysteem (het ‘woningwaarderingssysteem’) wordt aangepast. Zo worden onderdelen zoals de energielabels, de buitenruimte en monumentstatus anders gewaardeerd in de puntentelling.

  2. Regulering van middenhuur
    Voor woningen tot en met 186 punten komen er nieuwe regels en geldt een maximale huurprijs. Dit betekent dat de huur bij nieuwe huurcontracten niet boven een bepaald bedrag mag komen. Deze maximale huurprijs geldt alleen voor nieuwe huurcontracten vanaf 1 juli 2024. De bestaande huurcontracten van vóór 1 juli veranderen niet.

Uitvoeren van de nieuwe wet

Het is de verwachting dat de aanpassing van het puntensysteem weinig invloed heeft op de huurprijzen van onze woningen. Want Eigen Haard verhuurt woningen al vaak voor een lagere huurprijs dan maximaal is toegestaan. Toch bestaat de kans dat huurprijzen van enkele woningen moeten worden verlaagd door de nieuwe wet.

Huurders krijgen bericht

Om deze nieuwe wet uit te voeren, moeten we onze interne systemen eerst aanpassen volgens het nieuwe puntensysteem. Dat willen we zorgvuldig doen. Daarna kunnen we het definitieve effect van deze wet op de huurprijs van elke woning berekenen. Vervolgens controleren we dit en verlagen we waar nodig de huurprijzen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024. Dit geldt voor huidige huurders van een sociale huurwoning. Ook geldt dit voor alle nieuwe huurders met een huurcontract vanaf 1 juli 2024 waarbij de huidige huurprijs hoger ligt dan de nieuwe maximale huurprijs. Geldt dit ook voor jouw huurwoning? Dan krijg je hier in de komende maanden bericht over.

Meer informatie

Hier lees je algemene informatie over de nieuwe Wet betaalbare huur op de site van Rijksoverheid.

Of bekijk deze video waarin het duidelijk wordt uitgelegd.