Rapport Robert Scottstraat

16 oktober 2024

Onderzoek aanloop dodelijk steekincident

 Op 1 augustus 2023 was er een verschrikkelijk incident aan de Robert Scottstraat in Amsterdam. De zoon van een huurder van ons, drong de woning van hetzelfde portiek binnen en stak twee jonge bewoners neer. Een bewoner overleed, de ander kon zwaargewond ontsnappen. De dader werd vrijwel direct gearresteerd. We zijn nog steeds geschokt over wat er vorig jaar in de Robert Scottbuurt is gebeurd. We snappen het intense verdriet van de nabestaanden, het zwaargewonde slachtoffer, andere betrokkenen en buurtbewoners en leven met hen mee.

Naar aanleiding van het incident heeft de gemeente Amsterdam onderzoek laten verrichten naar wat er aan het incident vooraf is gegaan. We vinden het heel goed dat de gemeente dit heeft gedaan. In het onderzoeksrapport is de rol van Eigen Haard, als verhuurder van de woning waar de dader veel verbleef, onderzocht en duidelijk beschreven.

Onze rol is om overlastmeldingen van omwonenden te onderzoeken, signalen te melden bij onze partners in het zorg- en veiligheidsdomein en waar mogelijk, actie te ondernemen. Dat hebben we ook hier gedaan. We hebben de ontvangen meldingen besproken met onze samenwerkingspartners. We hebben onze huurder op het gedrag van haar zoon aangesproken en haar vervolgens gesommeerd; dat wil zeggen dat we aankondigden naar de rechter te gaan om het huurcontract te laten ontbinden als de overlast van de zoon niet zou stoppen. Na onze laatste sommatie, twee jaar voor het incident, hebben we geen meldingen meer ontvangen. We gingen er daarom vanuit dat de overlast na deze acties was gestopt. Achteraf blijkt dat dit niet het geval was.

We herkennen de conclusies en aanbevelingen van de onderzoekscommissie in het rapport. Het rapport laat zien dat veel partijen slechts beschikten over een deel van de informatie. Ook bij Eigen Haard was niet bekend dat de dader een lange geschiedenis van agressie en crimineel gedrag had. De afzonderlijke signalen bij de verschillende instanties zijn niet samengekomen tot één samenhangend beeld over de persoon van de dader. Daardoor was er bij de instanties onvoldoende zicht op de onderliggende oorzaken en patronen en op het feit dat hier veel meer aan de hand was dan een woonprobleem. Ondanks onze afzonderlijke en gezamenlijke inspanningen hebben we deze afschuwelijke gebeurtenis niet kunnen voorkomen. Dat is een bittere constatering.

We lezen in het rapport zaken die we ons aantrekken en die we samen met onze samenwerkingspartners willen aanpakken. Zoals het voldoende terugkoppelen aan melders wat er met hun melding is gedaan om meldingsmoeheid te voorkomen. Terwijl meldingen juist nodig zijn om actie te kunnen ondernemen. Ook het samen beter organiseren van de acties die nodig zijn bij complexe problematiek is belangrijk.

We willen ook kijken hoe we kunnen voorkomen dat procedures en regels – zoals rond privacy – belemmerend werken bij het krijgen van een compleet beeld van de situatie en een goede inschatting van het veiligheidsrisico. We hopen dat iedereen die betrokken is bij het bestrijden en oplossen van overlast- en zorgsituaties de conclusies en aanbevelingen van het rapport ter harte neemt. Wij doen dat in ieder geval.