Deze week vierden we met de medewerkers van Rochdale, Ymere en de gemeente Amsterdam dat de community builders van Kollectief Thuis de komende jaren de community building op Brasa village gaan doen. Juist in de week dat de eerste flexwoningen van Brasa village geadverteerd worden op Dak, de website van WoningNet.

Toewijzing op basis van motivatie
De toewijzing van deze woningen gaat net even wat anders. We zoeken bewoners die het leuk vinden om in een community te wonen. Daarom vragen we ze naar hun motivatie om hier te wonen. En met Kollectief Thuis hebben we een goede partij gevonden die de toekomstige bewoners gaat helpen met het vormen van een gemeenschap. Belangrijk onderdeel daarbij is dat een aantal toekomstige bewoners gangmaker wordt. Samen met Kollectief Thuis gaan zij aan de slag om van Brasa village een fijne woon- en leefplek te maken.
Kollectief Thuis
Fleur Leferink van Kollectief Thuis vertelt: ’Met community building creëren we een fijn thuis, waar buren elkaar kennen en naar elkaar omkijken, waar mensen elkaar ontmoeten en er ruimte is voor activiteiten en initiatief. Haar collega Hanneke Jepma vult aan: ‘We vinden het belangrijk als bewoners zich onderdeel van de gemeenschap voelen en waar hun woning meer is dan alleen een huis. We zijn ervan overtuigd dat elke bewoner iets kan toevoegen aan de gemeenschap, en we werken vanuit dit principe.’
Nieuwe buurt
Brasa village wordt een buurt met 520 flexwoningen in het zuiden van de H-buurt in Amsterdam-Zuidoost, aan de rand van het Brasapark. De wijk is bedoeld om snel iets te doen aan de wooncrisis. Veel mensen willen in Amsterdam wonen, de woningnood is hoog. Daarom komen er de komende jaren meer flexwoningen in de stad. De woningen mogen op deze plek 15 jaar staan maar kunnen veel langer mee.
Voor wie zijn deze woningen?
De woningen zijn voor bewoners uit de buurt, starters, studenten, jongeren en beoefenaars van maatschappelijke beroepen. 70% van de woningen wordt via Dak (WoningNet) verhuurd en 30% van de woningen wordt via de gemeente toegewezen aan statushouders.
NH Bouwstroom
Het project kan sneller gebouwd worden omdat het bouwproces via de NH-Bouwstroom gestandaardiseerd is. De onderdelen worden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. Lees meer over de NH-Bouwstroom op www.nhbouwstroom.nl.