Acceptatie en toewijzing

Je hebt gereageerd op een woning en mag deze bekijken. Wat nu? Lees hoe het proces verder gaat. Van de bezichtiging tot het krijgen van de sleutels. Ook vind je hier antwoorden op vragen over toewijzing en het huurcontract.

Ga je een woning in een sociale huurwoning of vrije sector woning huren?

Dan is er extra informatie die belangrijk is om te weten.

Vrije sector huur

Op welke wijze ontvang ik een uitnodiging voor een bezichtiging?

Je krijgt de uitnodiging voor de bezichtiging per e-mail. Het e-mailadres dat je hebt ingevuld bij je eerste reactie op het woningaanbod, staat in 'Mijn WoningNet'. Klopt dat e-mailadres niet meer? Pas het dan zelf aan.

Heb je geen toegang tot e-mail? Dan kunnen we je in uitzonderlijke gevallen bellen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je bereikbaarheid. We proberen je twee keer te bellen. Als dat niet lukt, vervalt de woningaanbieding. Zorg dus dat we je kunnen bereiken.

Vraag en antwoord

  • Na de bezichtiging van de woning heb je één werkdag tot 15:00 uur de tijd om ons te laten weten of je de woning wilt hebben. Dit kan per e-mail of telefoon, afhankelijk van jouw keuze in Mijn Dak (WoningNet).

    Per e-mail

    Reageer door te klikken op:

    • Ja, ik accepteer de woning en ontvang graag een definitieve woningaanbieding
    • Nee, ik heb geen belangstelling voor de woning

  • Nee, dit is niet mogelijk

    Ongezien accepteren

    Je kunt de woning ongezien accepteren. Word je nummer 1 en wil je de woning toch niet? Dan betaal je een sanctie van € 75 als wij al jouw papieren al binnen hebben.

  • De datum van de woningbezichtiging vind je op Woningnet.

  • Voordat wij de woning aan jou kunnen toewijzen, verzoeken wij je onderstaande gegevens en een aantal volledig ingevulde en ondertekende formulieren van jou en jouw partner (indien van toepassing) bij ons in te leveren:

    1. De meest recente inkomensverklaring óf de meest recente definitieve belastingaanslag. Let op, geen voorlopige/definitieve beschikking zorgtoeslag! De inkomensverklaring kun je downloaden van de website van de Belastingdienst of telefonisch opvragen via telefoonnummer 0800-0543.

    Als er van jou en/of jouw partner (indien van toepassing) geen inkomen bekend is, dan dien je toch een inkomensverklaring op te vragen. Je ontvangt dan een verklaring van geen inkomen. Deze verklaring wordt geaccepteerd. Kinderen (minderjarig of meerderjarig) hoeven geen inkomensverklaring aan te leveren. Let op: wij accepteren ook digitale inkomensverklaringen uit Mijn Belastingdienst.

    1. 2.   Kopieën van salaris- en/of uitkeringsspecificaties van de afgelopen 3 maanden. Ook van inwonende kinderen ouder dan 18 jaar. 
    Ben je pensioengerechtigd?
    Dan ontvangen wij graag de volgende gegevens:
    • De meest recente specificatie AOW (jaaropgave)
    • De meest recente specificatie pensioenuitkering van het aanvullend pensioen
    Daarnaast hebben wij, afhankelijk van jouw situatie, een aantal aanvullende gegevens en formulieren nodig:

    Je woont momenteel buiten de gemeenten Amsterdam of Amstelveen of heeft geheimhouding van gegevens

    • Een origineel uittreksel uit het bevolkingsregister van de gemeente waarin je ingeschreven staat. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 3 maanden (op het uittreksel staan gegevens vermeld over jouw gezinssamenstelling, burgerlijke staat en historische adresgegevens).

    Je bent voltijd student aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling

    • Een inschrijfbewijs van jouw voltijd studie. Je kunt dit bewijs opvragen bij de administratie van jouw onderwijsinstelling. Het inschrijfbewijs moet afkomstig zijn van het huidige collegejaar.

    Je huurt momenteel al een zelfstandige woning

    Je bent momenteel eigenaar van een koopwoning

    • Een kopie van de koopovereenkomst van jouw huidige woning
    • Het verkoopbewijs van jouw huidige woning. Heb je jouw woning nog niet verkocht? Dan vragen wij je een bewijs te overleggen dat jouw koopwoning bij een makelaar in de verkoop is gezet.

    Je bent zelfstandig ondernemer

    • Een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel
    • Een officiële winst-/verliesrekening over het afgelopen jaar, opgesteld door boekhouder of accountant. Op de winst-/verliesrekening moet het belastbare inkomen uit jouw onderneming en de toegepaste aftrekposten vermeld staan.
    • Een officiële prognose van de te verwachten winst in het aankomende jaar, opgesteld door boekhouder of accountant. Op de prognose moet het te verwachten belastbare inkomen uit jouw onderneming en de toegepaste aftrekposten vermeld staan. Zie hier een voorbeeld.

    Je hebt een medische indicatie

    • Een kopie van het bewijs van jouw medische indicatie van de gemeente of van de verhuiskostenvergoeding (WMO)

    Je hebt een urgentie in verband met stadsvernieuwing of om sociale/medische redenen

    • Bij urgentie om sociale of medische redenen: jouw urgentieverklaring van de Dienst WZS of van jouw gemeente
    • Bij stadsvernieuwing: jouw stadsvernieuwingsverklaring/stadsvernieuwingsbrief. Deze brief heb je ontvangen van jouw verhuurder of gemeente bij de afgifte van jouw urgentie

    Jouw inkomen is lager dan het bijstandsniveau

    • Een ondertekende borgverklaring waarin iemand zich garant stelt voor jouw huurbetalingen. Deze borgverklaring kun je opvragen bij de afdeling Verhuur
    • Bewijs van het in Nederland verkregen inkomen van de borgsteller van de laatste 3 maanden
    • De borgverklaring hoeft niet van te voren worden aangeleverd. De verhuurmakelaar stuurt deze pas na de intake van de andere gegevens op (als dat nodig is).

    Je bent gescheiden of momenteel bezig met een echtscheidingsprocedure

    • Een kopie van het vonnis van de rechtbank na echtscheiding, inclusief het eventuele ouderschapsplan. Heb je dit (nog) niet, neem dan contact op met de afdeling verhuur.
    • In geval van ongeregistreerd partnerschap, moet co-ouderschap of dagelijkse zorg voor de kinderen aangetoond worden met een ouderschapsplan welke is bekrachtigd door een notaris, of een ouderschapsplan waarvan de handtekeningen bij de gemeente zijn gelegaliseerd.

    Samen jouw privacy beschermen
    Wij nemen onze verantwoordelijkheid in het beschermen van jouw persoonsgegevens. Wij gaan daarom zorgvuldig met jouw gegevens om. Je kunt ons hierbij helpen door geen kopie van jouw identiteitsbewijs op te sturen en door op kopieën van documenten jouw Burgerservicenummer (BSN) en documentnummer onleesbaar te maken. Zo verminderen we samen het risico op bijvoorbeeld identiteitsfraude.

  • Zodra de toewijzing definitief is, krijg je hierover bericht van onze verhuurmakelaar. Hier zit geen vaste termijn aan.

  • Ben jij de eerste kandidaat? Dan krijg je van ons een voorlopige aanbieding. Je ontvangt per e-mail een verzoek om documenten op te sturen. Dit moet binnen 3 werkdagen. Op de derde werkdag moeten je documenten vóór 10.00 uur bij ons binnen zijn.

    Lever je de documenten niet op tijd aan? Dan wijzen we je direct af.

    Je krijgt deze informatie ook bij de uitnodiging voor de bezichtiging. Je vindt het ook op de website van WoningNet. Als je daar reageert, zie je een pop-up met meer uitleg.

    Zo lever je de documenten aan:
    • Per e-mail
    • Per post

    Zet altijd het adres van de woning duidelijk bij je documenten. Zorg dat kopieën goed leesbaar zijn. Ben je doorstromer? Dan heb je ook een verhuurdersverklaring nodig van je huidige verhuurder.

    Let op: Lever je documenten op tijd in. Anders loop je de woning mis.

  • Op het moment dat je het huurcontract tekent. Zodra wij jouw gegevens hebben gecontroleerd en goedgekeurd, laten wij je dit per e-mail weten. Wij maken dan meteen een afspraak voor het tekenen van het huurcontract. 

  • Sociale huur:
    Voor sociale huurwoningen geldt geen minimale huurperiode. Je mag de huur op ieder moment opzeggen, ook kort na het tekenen van het contract.

    Uitzondering:
    Heb je de woning gekregen via woningruil? Dan geldt een minimale huurperiode van 1 jaar.

Hulp nodig?

Geen probleem, we helpen je graag op weg.

Chat

Chat met 1 van onze medewerkers

Chat

Tijdelijk gesloten

Bellen

Op werkdagen van 09.00 tot 16.00