Ongedierte kan voor overlast zorgen in je huis of buurt. Dat is vervelend en soms slecht voor je gezondheid. Meestal kun je zelf iets doen. Soms helpt Eigen Haard of de GGD. Kijk hieronder in welke gevallen wij kunnen helpen of wanneer je bij de GGD terechtkunt.
Ratten knagen aan eten en spullen. Ze kunnen je ziek maken. Het is dus belangrijk dat je geen wilde ratten in of om je huis hebt. De wilde rat is bruin of zwart. Zonder staart is hij tussen de 15 en 30 cm lang.
Tips om ratten te voorkomen
Last van ratten?
Laat het vangen van ratten over aan professionals. Neem contact op met de GGD of kijk hiervoor op de website Stop de rat.
Bedwantsen zijn vaak niet te zien. Ze zijn erg klein en houden zich schuil op donkere plekken. Bedwantsen voeden zich met bloed van mens of (huis-)dier. Een beet kan jeuk en zwellingen veroorzaken.
Hoe kom je van bedwantsen af?
Heb je bedwantsen in jouw woning?
Bedwantsen kunnen beter direct professioneel bestreden worden. Kijk hiervoor op de website van de GGD.
Duiven kunnen overlast veroorzaken. De duivenpoep en nesten kunnen bacteriën en parasieten bevatten. De kans dat je hier ziek van wordt, is erg klein.
Tips om duiven te voorkomen:
Zilvervisjes
Zilvervisjes beschadigen stof, papier en kleding. Een zilvervisje is glanzend grijs en wordt tot 2 cm lang. Ze leven vooral ‘s nachts en het liefst op vochtige koude plaatsen, zoals de kelder, wc, badkamer en keuken, en onder houten vloeren.
Papiervisjes
Papiervisjes lijken op zilvervisjes, maar zijn wat groter en minder glanzend. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 cm lang. Papiervisjes houden van droge, warme plekken. Je vindt ze vaak op zolders, in boekenkasten of tussen papier en karton. Ze eten papier, karton en lijm en kunnen schade veroorzaken aan boeken en papieren spullen.
Tips om zilver-/ papiervisjes te voorkomen:
Heb je last van papiervisjes en/of zilvervisjes?
Controleer bij de buren of zij ook last hebben. Bestrijden werkt alleen als alle buren meewerken. Bij tuincentra en bouwmarkten kun je bestrijdingsmiddelen kopen.
Vlooien komen vooral voor bij katten en honden. Beten kunnen jeuk en huidirritatie veroorzaken.
Tips om vlooien te voorkomen:
Faraomieren leven in grote groepen en kunnen een plaag worden. Ze kunnen ziekte verspreiden en zijn bruingeel, ongeveer 2,5 mm groot. Ze houden van warmte en verstoppen zich in huis, zoals achter tegels en in meterkasten. Ze eten van alles, maar vooral graag vleeswaren.
Tips om faroamieren te voorkomen:
Heb je last van faraomieren?
Neem contact met ons op. Een bestrijdingsbedrijf neemt dan binnen drie dagen contact met je op voor een afspraak.
Larven van houtkevers en boktorren beschadigen of vernielen alles van onbehandeld hout. Zie je ronde gaatjes met een doorsnede tot 2 mm? Dan zitten er misschien larven of houtwormen in. Als er boormeel uit de gaatjes komt, leven er larven in het hout. Leg zwart papier onder de gaatjes om dit te onderzoeken.
Tips om houtkevers en boktorren te voorkomen:
Heb je overlast van houtworm of boktorren?
Neem contact met ons op. Een bestrijdingsbedrijf neemt binnen 3 dagen contact met je op voor een afspraak.
Heb je last van wespen?
Als je last van ze hebt en ze wil bestrijden, is dat voor eigen rekening. Wij helpen hier niet bij. Zit er een wespennest in de spouwmuur van jouw woning? Dan helpen wij wel, en kun je contact met ons opnemen.
Heb je last van bijen?
Bijen zijn belangrijk voor mens en natuur. Probeer ze niet te bestrijden maar laat ze met rust. Heb je last van een bijenzwerm of bijenkorf? Neem dan contact op met een imker:
Kakkerlakken kunnen ziekten verspreiden. Een plaag kan zich snel verspreiden naar buren. Een volwassen kakkerlak is bruin en ongeveer 1 cm lang. Een jonge kakkerlak is zo groot als een speldenknop. Ze houden van vocht en warmte en eten alles. Ze zoeken vaak ‘s avonds en ‘s nachts voedsel.
Tips om kakkerlakken te voorkomen:
Heb je last van kakkerlakken?
Controleer bij de buren of zij ook last hebben. Heb alleen jij kakkerlakken in huis? Dan kun je ze zelf bestrijden. Kijk voor tips op de website van de GGD.
Hebben de buren ook last van kakkerlakken? Neem contact met ons op. Binnen 3 dagen neemt een bestrijdingsbedrijf contact met je op voor een afspraak.
Muizen knagen aan eten en spullen en kunnen ziektes verspreiden. Ze eten van alles, maar het liefst granen, bonen en vet.
Tips om muizen te voorkomen:
Last van muizen?
Probeer ze te vangen met een muizenval. Die kun je kopen bij de bouwmarkt of dierenspeciaalzaak.
Heb je last van een muizenplaag?
De GGD voert geen muizenbestrijding uit. Je kunt hiervoor een bestrijdingsbedrijf inschakelen.
Tijdens het broedseizoen van half maart tot half juli is het verboden om vogels, eieren en nesten te verstoren en/of te vernielen.
Meer informatie op BomenkapWijzer
Geen probleem, we helpen je graag op weg.
Chat met 1 van onze medewerkers
Tijdelijk gesloten