Jouw vragen over zonnestroom

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Er is de laatste tijd wel wat te doen om zonnestroom. We zetten de meest gestelde vragen op een rijtje. 

 

  • Ja. Zonnestroom is nog altijd gunstig. Ook als je leveranciers een vergoeding vraagt voor de stroom die je terug levert. Bij zonnestroom hoef je geen stroom in te kopen voor 25 tot 30 eurocent per kWh.

    De besparing is nog steeds hoger dan het bedrag dat je maandelijks betaalt voor  zonnepanelen en vergoeding voor het terugleveren samen. 

  • Heb je meer zonnestroom dan je zelf gebruikt dan kun je dat terugleveren aan het net. Voor het meeste voordeel, denk aan het volgende: 

    • Gebruik zonnestroom op het moment dat je het opwekt. Dus bijvoorbeeld wassen als de zon schijnt. Dan lever je het minste terug.
    • Kies voor een variabel of vast ACM contract. Dus niet flexibel of dynamisch. 
    • Vraag je leverancier om het ACM modelcontract. Je hebt dan geen vaste terugleverkosten. Via de site van de leverancier kun je dit vaak niet regelen; telefonisch wel. Dus bel in dat geval de klantenservice van je energieleverancier en vraag om het ACM modelcontract. Een goede uitleg staat op de website van onze zonpartner Wocozon.
  • Salderen is het tijdelijk “parkeren” van de opgewekte stroom op het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom overdag die je niet direct zelf gebruikt, parkeer je op het elektriciteitsnet. Zodra je weer stroom nodig hebt van het elektriciteitsnet krijgt je eerst je eigen geparkeerde zonnestroom terug.

    Op je jaar- of eindnota staat hoeveel energie je energieleverancier heeft geleverd. Daarvan wordt de energie die je hebt terug geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.

  • Steeds meer energiemaatschappijen rekenen een heffing of boete als u zonnepanelen heeft. Ga hier niet mee akkoord en neem contact op met je energieleverancier. Onze partner voor zonnepanelen heeft op een rij gezet wat je kunt doen om dat te voorkomen

  • Als aan het eind van het jaar blijkt dat de zonnepanelen meer opbrachten dan dat je verbruikte, dan hoef je niets bij te betalen. In dat geval krijgt je nog wat terug van de energieleverancier. Dat bedrag, van een aantal cent per kWh, heet de terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding is per energieleverancier anders.

  • Bij een dynamisch contract stijgen of dalen energietarieven voortdurend. Een prijsdaling kan voordelig zijn, maar een plotselinge stijging kan voor financiële problemen zorgen.

    Bij een variabel of vast contract betaal je vaste bedragen voor de stroom die je gebruikt en ontvangt je vaste bedragen voor de stroom die je terug levert. Heb je zonnepanelen, dan adviseren we je om voor een vast ACM contract te kiezen. Je hebt dan het meeste voordeel van je zonnepanelen. 

    • Gebruik apparaten die veel energie verbruiken vooral wanneer de zon volop schijnt. Denk aan de vaatwasser, wasmachine, droger en airconditioning. Zet deze apparaten na elkaar aan.
    • Veel vaatwassers of wasmachines hebben een klokfunctie. Gebruik deze functie om deze apparaten overdag te laten draaien.