Al een paar jaar wijzen woningcorporaties hun sociale huurwoningen passend toe. We doen dit nu ook met onze middensegment huurwoningen. We kijken of de grootte van de woning en de huur passen bij het inkomen en het aantal personen waarmee je gaat wonen. Zo krijgen meer mensen een woning die past bij hun situatie.
Welke woning past bij mij?
Hieronder vind je de tabel met informatie over welke woning bij jouw inkomen en huishouden past. Dit zijn de bedragen die gelden vanaf 01-07-2024. Klik op de tabel om deze groter te maken. Weten hoe je je (gezamenlijk) inkomen berekent? Kijk dan hier. Let op: Voor doorstromers van Eigen Haard is er geen maximale inkomenseis.
Update 01-07-2024: De Wet betaalbare huur. De wet is van toepassing op V/MSH-contracten die vanaf 1 juli 2024 ingaan. Voor lopende V/MSH-contracten die voor 1 juli 2024 zijn ingegaan, geldt de wet niet.
Passend toewijzen
De vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod. Niet iedereen heeft genoeg inkomen om een woning te kopen of in het hoger segment te huren (huur vanaf € 1157,96). Wij willen dat zoveel mogelijk mensen met lage- en middeninkomens in de regio Amsterdam betaalbaar kunnen wonen, in prettige buurten en in woningen van goede kwaliteit. Zo bieden we meer ruimte voor doorstromers en instromers met een middeninkomen.
Vragen?
Stel ze via dit contactformulier.
Wat is een doorstromer?
Je bent een doorstromer als je een zelfstandige sociale huurwoning van Eigen Haard of een andere corporatie in de stadsregio Amsterdam huurt en leeg achterlaat.
Heb je een jongerencontract? Dan ben je wel een doorstromer. Dit geldt niet voor: Campuscontracten, tijdelijke contracten, onzelfstandige woning (HAT), woongroepen.
Wat is een instromer?
Iedereen die geen sociale huurwoning van een corporatie binnen de stadsregio Amsterdam leeg achterlaat, zien wij als instromer. Dit zijn ook instromers: Campuscontracten, tijdelijke contracten, onzelfstandige eenheden (HAT), woongroepen.
Kan ik voorrang krijgen op een middensegment huurwoning?
Dit kan als je een:
- Sociale huurwoning van Eigen Haard huurt en leeg achterlaat.
- Een sociale huurwoning van een andere corporatie huurt in de stadsregio Amsterdam en leeg achterlaat.
- In de advertentie van een woning staat of we voorrang geven aan een doelgroep, bijvoorbeeld senioren.
Mijn partner/medehuurder en ik hebben beiden een inkomen. Telt het inkomen van beiden mee?
Wil je samen met een partner/medehuurder de woning huren? En heb je beiden een inkomen. Dan tellen beide inkomens 100% mee. Het gezamenlijk jaarinkomen mag niet boven de maximale inkomenseis uitkomen en niet onder de minimale inkomenseis. Bekijk hier hoe je je jaarinkomen berekent.
Huur je een sociale huurwoning van Eigen Haard en laat je deze leeg achter? Dan ben je een doorstromer en geldt er geen maximale inkomenseis. Wel de minimale inkomensgrens. De inkomenseisen van een woning staan in de woningadvertentie.
Mijn partner/medehuurder heeft geen inkomen. Welke inkomensgegevens lever ik aan?
Je levert altijd alle documentatie aan voor beiden. Ook als je geen inkomen hebt, lever je dus altijd een ‘Kopie definitieve aanslag inkomstenbelasting' van het afgelopen jaar aan.
Wanneer telt een kind mee in het huishouden?
We tellen kinderen die ingeschreven staan op het huidige adres en op het Uittreksel Basisregistratie, mee als meeverhuizend kind. Is het kind nog niet geboren en dus ook niet ingeschreven? Dan tellen we het niet mee als een meeverhuizend kind.
Gezinnen met minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) krijgen voorrang op grotere woningen.
Is er sprake van co-ouderschap?
Staat jouw kind niet op jouw adres ingeschreven en heb je co-ouderschap? Dan moet jouw kind minimaal drie dagen (50%) per week bij jou wonen. Dit moet in het Ouderschapsplan staan. Deze is opgesteld door een notaris. Of in het bijzijn van een ambtenaar van de gemeente ondertekend.
Kan ik het inkomen van mijn inwonend kind meetellen?
Nee, dat kan niet. Alleen het inkomen van je partner/medehuurder telt mee. Je inwonend (klein)kind kan geen medehuurder zijn.