Overzicht per gemeente

Amsterdam Noord

 
“In Amsterdam Noord werden bewoners in de vogelbuurt verblijd door studenten met de muziekbus van de Academie van de Stad.”
Binnen de gemeente Amsterdam golden in 2020 de Samenwerkingsafspraken 2020-2023. Deze prestatieafspraken zijn overeengekomen tussen de woningcorporaties, de huurderskoepels en de gemeente Amsterdam. De gezamenlijke partijen in Amsterdam werkten - vanuit hun eigen verantwoordelijkheid - in de geest van de nieuwe Woningwet. Het resultaat is dat het maatschappelijk presteren van de woningcorporaties goed is ingebed in het lokale beleid. De afspraken gelden voor de hele stad. Elk jaar brengt de AFWC een jaarbericht uit met uiteenlopende cijfers en informatie over de prestaties van de Amsterdamse woningcorporaties in het afgelopen jaar. 

Op de overzichtspagina Amsterdam is de verantwoording te vinden van de prestaties van Eigen Haard in 2020 op de thema’s ontwikkeling woningvoorraad, betaalbaarheid, specifieke doelgroepen, kwaliteit en duurzaamheid en toegankelijkheid. Specifiek voor Amsterdam Noord wordt hier onder ingegaan op de inzet vanuit Eigen Haard in 2020 voor wat betreft de leefbaarheid
 

Volewijck

Onderhoud tuinen kwetsbare bewoners 

Het onderhoud van de tuinen is de verantwoordelijkheid van huurders. Al jaren zijn door de diverse corporaties oplossingen bedacht om huurders, die dat onderhoud fysiek niet meer kunnen én ook de middelen niet hebben, te ondersteunen. Er zijn tuinabonnementen aangeboden, er wordt aan buren gevraagd om te helpen, ook worden er al jaren zogenoemde tuindagen georganiseerd onder meer via Sociaal Tuinieren en Stichting Present, die met behulp van vrijwilligers de tuinen opknappen, etc. Hiermee worden wel stappen gezet, maar een goede structurele oplossing - met name een oplossing die niet een grote financiële belasting bij de corporaties legt - was nog niet gevonden. 

Op initiatief van Eigen Haard zijn een aantal professionals om de tafel gegaan om te zien of een structurele oplossingen is te vinden in de bundeling van krachten. In 2020 is begonnen met vrijwilligers via Noord voor Elkaar (Doras) met een financiële ondersteuning van Eigen Haard en Ymere om tuinen van kwetsbare bewoners drie maal per jaar te onderhouden. In eerste instantie in de Volewijck en Vogelbuurt maar al snel bleek de behoefte zo groot in heel Noord dat dit onderhoud ook in andere gebieden werd opgepakt. Er zijn inmiddels een paar honderd tuinen op deze wijze 'aangepakt'. Deze pilot is zo succesvol gebleken dat ook Rochdale en Stadgenoot in 2021 aan gaan sluiten in deze aanpak. 

Bijkomend voordeel van de inzet en begeleiding van vrijwilligers via Noord voor Elkaar, is ook het feit dat de vrijwilligers 'achter de voordeur' kunnen komen en zo signalen kunnen afgeven richting Doras voor bijvoorbeeld maatschappelijke hulp. Door Covid-19 lukte dat nog niet goed maar het blijft een streven om dat in 2021 'mee te nemen'.

Schoolgebouw Papaverhoek voor jongeren en statushouders

In november 2019 startten we met het opknappen van een voormalig schoolgebouw uit de jaren ‘20 in Amsterdam Noord. In dit getransformeerde monumentale schoolgebouw zijn nu 16 studio’s voor jongeren en jonge statushouders tot 28 jaar gerealiseerd. Het bijzondere pand, dat in de stijl van de Amsterdamse School is gebouwd, is met liefde behouden. Veel elementen kregen een andere bestemming in het gebouw of bleven op hun plek. Zo zijn de oude vloerdelen gebruikt om de badkamer aan de buitenkant te bekleden. Ook zijn er een aantal oude kachels te vinden in de woningen en vinden oude klaslokaaldeuren hun glans terug als badkamerdeur. 
De bewoners van Papaverhoek, waarvan er twee als ‘gangmaker’ fungeren, vormen samen een community die elkaar ondersteunen.
Vol enthousiasme zijn de jongeren begonnen met het maken van plannen.
In het voorjaar 2021 gaan ze aan de slag met de gemeenschappelijke tuin. 

 

Vogelbuurt/IJplein/Hamerkwartier 

Buurtwerkkamer

Door de Covid-19-maatregelen zijn de activiteiten in de Buurtwerkkamer Ons Koekoeksnest aangepast. Samen eten bij BuurtBuik kon niet meer maar daarvoor in de plaats zijn er meer maaltijden bereid voor de doelgroep en tevens bezorgd. Daarnaast werd meer tijd ingeruimd om de kinderen uit de buurt te ondersteunen met bijlessen. 
 

Springlevende Wijk

Ook de studenten van de Springlevende Wijk hebben zich tijdens Covid-19-tijd meer ingezet om meerdere bestaande activiteiten te ondersteunen. Zij bezorgden de maaltijden van BuurtBuik maar ook voedselpakketten vanuit Helen’s Free Foodmarket en de Voedselbank. Daarnaast heeft de Academie van de Stad een muziekbus ingezet waarmee de bewoners in de buurt verblijd werden. Zij konden hun favoriete muziek aanvragen. Tijdens de eerste Covid-19-lockdown 'dansten' de bewoners al meezingend uit hun ramen, terwijl de kinderen vrolijk door de straten meerenden.

Naast deze activiteiten hebben zij zich als vrijwilligers ingezet om de tuinen van bewoners te helpen onderhouden in samenwerking met Noord voor Elkaar.  

Ongedeelde Wijk 

Vanuit het programmateam Ongedeelde Wijk, een samenwerking van gemeente en corporaties die met elkaar kansen pakken en zorgen dat de naastgelegen wijken Vogelbuurt en IJplein meeprofiteren van de ontwikkeling en investeringen in het Hamerkwartier, is het Buurtoverleg voortgekomen. 

Het Buurtoverleg is een structureel overleg tussen gemeente en woningcorporaties met betrokken bewoners en ondernemers uit de buurt over de afspraken en maatregelen én ook over hoe het met de buurt gaat. Het Buurtoverleg bestaat uit vaste leden: 7 tot 10 vertegenwoordigers van betrokken bewoners/ondernemers en 7 vaste leden van het programmateam. De onderwerpen worden mede bepaald door de deelnemers en door de planning van de verschillende projecten. 

Tijdens het eerste buurtoverleg stonden onder andere de gevolgen van Covid-19 voor de buurt op de agenda. Er werd gekeken wat er extra gedaan kon worden omAls een woningzoekende op WoningNet de advertentie bekijkt, krijgt men dat filmpje te zien met 'het verhaal van de buurt' verteld door buurtbewoners. deze gevolgen op te vangen. Zoals het geven van meer bekendheid aan de bestaande maatregelen. En aan de mogelijkheden bij financiële problemen door Covid-19. Ook werd het voorstel gedaan om een filmpje te maken: 'het verhaal van de buurt'. Daarin vertellen buurtbewoners het verhaal van hun buurt. Als een woningzoekende op WoningNet de advertentie van een woning in de buurt bekijkt, krijgt hij of zij dat filmpje te zien.

De boodschap ervan: weet waar je voor kiest en zet je in voor de buurt. Het is een van de manieren om te zorgen dat nieuwe bewoners op hun plek zijn en aansluiting vinden bij de bewoners die al in de buurt wonen. De werksessies hiervoor zijn inmiddels afgerond. 

Spechtstraat

In het gebiedsplan van Oud Noord staat het ontwikkelen van een outreachende aanpak in samenwerking tussen gemeente en Eigen Haard in de Vogelbuurt. Eigen Haard heeft in haar complex Spechtstraat en omgeving te maken met een groot aantal zorg- en overlastzaken. Dit loopt uiteen van mensen met een verslaving tot aan psychiatrische zorg tot aan schuldenproblematiek. Niet zelden heeft men te maken met een combinatie van deze problemen.

Het is duidelijk geworden dat er een investering nodig is om de problematiek in de Spechtstraat te verminderen. Samen met Stadsdeel Noord heeft Eigen Haard in november opdracht gegeven aan de organisaties vanuit Samen Noord om een passende aanpak voor te stellen om de leefbaarheid te verhogen.  

De gezamenlijke organisaties werken vanuit de ABCD-methode (Asset Based Community Development). Deze methode heeft als doel om van binnenuit te werken aan een in economische, cultureel en sociaal opzicht leefbare buurt. Door sociale relaties tot stand te brengen en onvermoede capaciteiten van bewoners, organisaties en instellingen binnen de lokale gemeenschap te mobiliseren. De eigen kracht van wijkbewoners is het uitgangspunt. Dit project heeft een looptijd van circa 1,5 jaar. 

Plan van Gool 

Afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in gedragsbeïnvloeding om de sfeer in het complex te verbeteren. Zoals het aanbrengen van urine-werende coating, spiegels inNa jaren van extra inzet  in dit kwetsbare complex Gool is de interventie dit jaar afgerond. de liften, camera’s en extra verlichting met sensoren. Dit in combinatie met een geperfectioneerd schoonmaakprogramma zorgt ervoor dat het Plan van Gool schoner en veiliger is. Na jaren van extra inzet in dit kwetsbare complex is de interventie dit jaar afgerond. Toch blijft het een complex dat extra aandacht vergt. 
 

Kleine Wereld

In 2020 is er veel gedaan om de sociale cohesie in de buurt te versterken. Onder andere door het beheer van de buurtwerkkamer over te hevelen naar Stichting Dock. Hierdoor heeft het een professioneler karakter gekregen, waardoor het voor wijkbeheerders en -agenten aantrekkelijk is om hier frequent spreekuur te houden. De gemeente en corporaties werken samen om de voortuin te verfraaien om bewoners uit te nodigen voor een laagdrempelig bezoek. 

De vele hoven tussen de strokenverkaveling zijn kenmerkend voor deze buurt. Er is echter sprake van achterstallig onderhoud. Daar waar de sociale problematiek hetDaar waar de sociale problematiek het grootst is, dient de openbare ruimte als eerst te worden opgeknapt. grootst is, dient de openbare ruimte als eerst te worden opgeknapt. Corporaties en de gemeente Amsterdam werken daarom samen om dit te verhelpen en voldoende speelplekken voor kinderen te realiseren. Uitnodigend groen speelt een belangrijke rol om ontmoeting te stimuleren en de sociale cohesie en controle te versterken. 
 

Molenwijk

Buurtstrategie

De leefbaarheid in de Molenwijk is fragiel. Het is een ontwikkelwijk en voor Eigen Haard een interventiewijk. In 2019 heeft Eigen Haard een Buurtstrategie voor de wijk opgesteld waarin diverse concrete maatregelen zijn benoemd voor de komende 3-5 jaar. Belangrijker dan ooit voor het sociaal beheer is de inzet van wijkbeheer in de wijk. Daarom is ook in 2020 weer een vaste wijkbeheerder in de Molenwijk aanwezig vanuit Eigen Haard. 
 

Principenota

De Principenota Molenwijk is eind 2020 afgerond. De projectnota fase gaat van start. Er zijn diverse participatieplatforms opgezet waar bewoners mee hebben gedacht bij de verkenning van de kansen in de wijk. En ook weer komende tijd mee zullen denken over de ontwikkelingen waaronder ook het thema Molenwijk aardgasvrij
 

Samenwerking Stichting VoorUit 

De samenwerking met Stichting Vooruit is voortgezet. Drie studenten wonen in onze flat de Bovenkruier. Zij hebben zelfs in deze tijden van Covid-19 met bewoners en partners weer veel mooie projecten opgezet om de sociale structuur in de wijk te verbeteren. Er zijn balkon work outs voor onze huurders in de Bovenkruier georganiseerd en er is veel aandacht voor ouderen en kwetsbaren geweest. 

We hebben de bewoners van onze seniorenflat aan de Stellingweg tijdens de eerste Covid-19-lockdown blij verrast met een vrolijk en hartverwarmend muziek optreden. Om even alle zorgen rond Covid-19 te vergeten. 
 

Trappenhuizen opgeknapt

Het afgelopen jaar zijn de trappenhuizen van de Grondzeiler opgeknapt, net als vorig jaar bij de Bovenkruier is gebeurd. De buitenkant wordt in 2021 opnieuw geschilderd. Tevens is er gestart met het realiseren van twee kleine scootmobiel stallingsruimtes in de plint van de beide flats.  
 

De Banne

Buurtstrategie

De leefbaarheid in de Banne is al jaren niet zo best. Veel bewoners voelen zich onveilig. Er wonen veel kwetsbare huurders. Om de leefbaarheid te verbeteren hebben we in 2019 een Buurtstrategie voor de wijk opgesteld waarin diverse concrete maatregelen zijn benoemd. In de Banne is een vaste wijkbeheerder aanwezig ter ondersteuning van het sociaal beheer. 

Samenwerking Stichting VoorUit 

Vanaf januari 2019 zijn er drie studenten van Stichting Vooruit gehuisvest in ons seniorencomplex aan de Statenjachtstraat. Zij hebben met partners en bewoners van met name deze flat activiteiten georganiseerd gericht op het verbeteren van de sfeer, de veiligheidsbeleving, ontmoeting en ondersteuning van kwetsbare bewoners. Ook zijn zij betrokken bij de participatie van bewoners bij het renovatie proces van deze flat.

In 2020 zijn de studenten heel creatief geweest met het organiseren van hun activiteiten. Er is ondanks de beperkingen veel aandacht en warmte geschonken aan de bewoners en ontmoeting op afstand waar mogelijk georganiseerd. Samen buiten wandelen was nog lang mogelijk en een-op-een kon er toch het nodige contact zijn. De bewoners zijn ten tijde van de eerste Covid-19-lockdown getrakteerd op een heerlijk ouderwets Amsterdams draaiorgelmuziek-optreden waar ze vanaf hun balkon van hebben genoten.  

Kunstproject voor meer kleur

Een kunstenaar heeft een ludiek kunstproject uitgevoerd waarbij de bewoners willekeurig gekozen eigen doeken, kleden, lakens e.d. over hun balkon hingen aan de westzijde van de flat. Van een afstand is dit vrolijke plaatje op beeld vastgelegd door de kunstenaar en reken maar dat dat indruk maakt met deze stenen kolos van 14 hoog. Alle bewoners hebben als aandenken aan deze leuke dag een mooi ingelijste foto van het eindresultaat cadeau gekregen. 

Om de uitstraling van de plint van onze flat aan de Statenjachtstraat 4-178 te verbeteren en tevens aan bewonersbetrokkenheid te werken, heeft een kunstenaar samen met bewoners de plint voorzien van een frisse, vrolijke muurschildering. Volgend jaar volgt het tweede deel van plint. Zo komt er wat meer kleur in Banne Zuid! 
 

Tuindorp Oostzaan

De leefbaarheid in Tuindorp Oostzaan is redelijk en stabiel. Wel zijn er wat meer zorgen over het buurtje Tutti Frutti. We hebben voor de wijk een vaste wijkbeheerder om het sociaal beheer te ondersteunen. Er zijn drie bewonerscommissies en een tuincommissie actief in Hogeland, de Bongerd en Tutti Frutti (die laatste is nu vooral met de renovatie bezig). De tuincommissie in de Bongerd is druk geweest met het opknappen van hun dakterras. Dat is eind 2020 afgerond. Met de nodige ondersteuning van Eigen Haard, hovenier en onze samenwerkingspartner stichting Present (tuincursus) gaan bewoners hier de grote plantenbakken nu zelf onderhouden.