Overzicht per gemeente

Amsterdam Oost

 
“De bouw van 42 appartementen met lift is in 2020 gestart aan de Kramatweg.”
Binnen de gemeente Amsterdam golden in 2020 de Samenwerkingsafspraken 2020-2023. Deze prestatieafspraken zijn overeengekomen tussen de woningcorporaties, de huurderskoepels en de gemeente Amsterdam. De gezamenlijke partijen in Amsterdam werkten - vanuit hun eigen verantwoordelijkheid - in de geest van de nieuwe Woningwet. Het resultaat is dat het maatschappelijk presteren van de woningcorporaties goed is ingebed in het lokale beleid. De afspraken gelden voor de hele stad. Elk jaar brengt de AFWC een jaarbericht uit met uiteenlopende cijfers en informatie over de prestaties van de Amsterdamse woningcorporaties in het afgelopen jaar. 

Op de overzichtspagina Amsterdam is de verantwoording te vinden van de prestaties van Eigen Haard in 2020 op de thema’s ontwikkeling woningvoorraad, betaalbaarheid, specifieke doelgroepen, kwaliteit en duurzaamheid en toegankelijkheid. Specifiek voor Amsterdam Oost wordt hier onder ingegaan op de inzet vanuit Eigen Haard in 2020 voor wat betreft de leefbaarheid
 

Indische Buurt 

In 2020 zijn in de Indische Buurt de belangrijkste thema’s schoon, netwerk en meer ogen en oren in de buurt geweest. Via een aanbesteding is schoonmaakbedrijf Raggers gekozen voor de Indische Buurt. Dat heeft, ondanks veel aanloopproblematiek, uiteindelijk gezorgd voor een verbetering van de schoonmaak in de trappenhuizen. Er is overzicht gecreëerd voor de bewoners door in alle trappenhuizen het werkprogramma en de planning zichtbaar te maken. 

In een complex aan de Insulindeweg is het schoonmaakcontract uitgebreid naar alle trappenhuizen. Dit zullen we in 2021 voortzetten bij andere trappenhuizen, waarDoel is om de tevredenheid over de leefbaarheid te verbeteren.  nu geen schoonmaak is. Raggers evalueert en rapporteert over ons bezit waardoor we meer inzicht krijgen op overlast en vervuiling en we dit gericht aanpakken in 2020 en zeker ook in 2021. 

De graffiti-overlast is aangepakt door bergingsdeuren te verfraaien met Indische kunst. We hebben bewoners schriftelijk gewezen op alle verbeteringen en ze gevraagd mee te denken over verbeteringen in de buurt en hun eigen rol hierin. Het participeren en meer ogen en oren is belangrijk, zeker in Covid-19-tijd, dus in 2021 staan nog meer projecten op stapel om samen met huurders groen en vervuiling aan te pakken. 
 

Door een mooie interne samenwerking zijn er diverse portiekafsluitingen gedaan, waaronder op de Zeeburgerdijk. De overlast, hangen en vervuiling is hiermee volledig afgenomen in 2020 en de huurders zijn zeer tevreden. 
 

Netwerk versterken

Door afschaffing van het afstemmingsoverleg in 2018 en veranderingen bij de stadsdelen was het netwerk in de Indische Buurt niet scherp. In 2020 zijn er eerste stappen gemaakt om het netwerk te versterken door digitale kennismakingsgesprekken met de regisseur, wijkbeheerders en onze stakeholders te organiseren. In 2021 vervolgen we dit en zal Stadsdeel Oost het afstemmingsoverleg een nieuw leven inblazen. 
 

Pilot Signaleren in de Indische Buurt 

Ook de pilot die samen met HVO-Querido is gestart, 'Signaleren in de Indische Buurt' is afgerond. Dit betrof een onderzoek hoe we de samenwerking met de maatschappelijke partners in de Indische Buurt kunnen verbeteren om de leefbaarheid te vergroten. Aanleiding van deze aanpak is de toename van bewoners met een hulp- of zorgvraag. Oorzaken zijn onder meer het passend toewijzen van woningen, vergrijzing en de extramuralisering van de zorg. In veel buurten staat de leefbaarheid onder druk. 
 

Sumatraplantsoenbuurt 

In de Sumatraplantsoenbuurt is een grote opgave gestart met sloop-nieuwbouw van een van de complexen van Eigen Haard. De leefbaarheid is hier een belangrijk aandachtspunt. Er was in het verleden veel kraak en het wooncomplex heeft een grote omvang. Er is gestart met de sloop en bouw van blok 2 en 3. Het complex is verfraaid met mededelingenborden aan de sloophekken bij blok 2 en 3 en worden gevuld met wisselende kunst uit de buurt en beheerd door bewoners. De oplevering is in 2021.

In 2019 is een start gemaakt met een sterke samenwerking met Stadsdeel Oost voor dit gebied. Stadsdeel Oost richt zich op herindeling Sumatraplantsoen en een groot participatietraject. Eigen Haard faciliteert, participeert en trekt op met Stadsdeel Oost. Nieuwe kopers hebben we betrokken bij het meedenken van de inrichting van het plein. In 2021 loopt dit zeer actief door voor de nieuwe huurders, meedenken met de invulling van de nieuwe bedrijfsruimte of mogelijk als nieuw wijkbeheerderskantoor en de samenwerking over het nieuwe communicatieplan van Stadsdeel Oost. 
 

Werkgelegenheid en stageplaatsen bevorderen

In 2020 onderzochten we naar meer mogelijkheden voor verbetering van de werkgelegenheid en stageplekken. Samen met Stadsdeel Oost (en gedeeltelijk metHet is de bedoeling om de locatie Molukkenstraat 4 vorm te geven als laagdrempelige voorziening voor jongeren 18+ die moeilijk de weg vinden op de arbeidsmarkt. Alliantie en Ymere) zijn we gestart door diverse partijen te spreken zoals Zone 3 en Streetsmart. Met Streetsmart Stadsdeel Oost zijn we een project gestart in het pand in de Molukkenstraat 4. Dit pand wordt opgeleverd in het eerste kwartaal van 2021.

Voorstel dat er nu ligt is om de locatie vorm te geven als laagdrempelige voorziening voor jongeren 18+ die moeilijk de weg vinden op de arbeidsmarkt. De wens is om daarbij naast de activiteiten van Streetsmart ook een loketfunctie van het WPI Jongeren Punt op deze locatie te gaan aanbieden.

WPI is geïnteresseerd in deze samenwerking en het sluit ook goed aan bij hun opdracht. Vervolg stap is dat Streetsmart nu het plan gaat schrijven en de afspraken concreet worden gemaakt. Met BOG en een aangestelde adviseur van Stadsdeel Oost beslissen we begin 2021 of er in dit pand doorgang gegeven kan worden. 
 

Betondorp

In 2020 zijn ook de bewoners van fase 3 geïnformeerd over de aanstaande renovatie van hun woningen. Bij terugkeer in de woning deelt Eigen Haard een kwartetspel uit over Betondorp om de bewoners zo welkom te heten in hun nieuwe woning. Dat wordt zeer gewaardeerd. Dit jaar hebben de vrijwilligers van Groetje Groen toch nog in Covid-19-tijd een aantal tuinen onderhouden.

Dit jaar hebben de vrijwilligers van Groetje Groen toch nog in Covid-19-tijd een aantal tuinen onderhouden. Daar is de buurt heel blij mee. De andere tuinen werden door de wijkbeheerder opgepakt om te kijken welke witte vlekken er nog zijn in Betondorp en om daar een tuinproject voor op te starten. De bewoners zijn hierover geïnformeerd. 

De wijkbeheerder heeft in de maanden dat hij aanwezig was in de wijk optimaal gehandhaafd om de wijk leefbaar te houden. Daarnaast begeleidt hij zo goed als hij kan de bewoners die vanwege de Covid-19-maatregelen geen contact meer hebben met instanties of andere contacten die heel dierbaar voor deze bewoners zijn. Langzaamaan gaat het buurthuis in 2021 weer open voor activiteiten waar ze naar toe kunnen gaan om hun contacten te onderhouden. 

Stadsdeel Oost heeft in haar politieke agenda voor de komende vier jaar aandacht gevraagd voor de kwetsbare ouderen. Dit heeft geresulteerd in een aantal overleggen om duidelijk te krijgen wat de behoefte is van deze groep bewoners. Er wordt een buurtbus ingezet om de bewoners uit te nodigen in gesprek te gaan met de woningcorporaties, de gemeente maar ook de zorginstellingen om zo de hulpvraag naar boven te krijgen en de juiste inzet te bepalen. 
 

Oosterparkbuurt

De camera’s die dit jaar geplaatst zijn in het complex aan de Blaaskop voldoen aan de eis om de overlast in beeld te brengen. Nu nog de uiteindelijke oplossing om de overlastgevers uit het pand te weren. De samenwerking met de wijkagent en de wijkbeheerder wordt hierin regelmatig gezocht. Dit heeft nog niet geleid tot het gewenste resultaat. In de Blaaskop is een bewonerscommissie opgericht vanwege de overlast maar ook om de leefbaarheid een nieuwe boost te geven. 

Er zijn nog steeds veel indringers in onze panden maar ook in de openbare ruimtes. Stadsdeel Oost heeft in een overleg met de woningcorporaties, bewoners en ondernemers de overlast besproken. Eigenaren van panden en ondernemers in de Oosterparkbuurt beveiligen hun eigendommen met camera’s om
de overlast in beeld te brengen en de notoire overlastgevers aan te pakken. 

 

Transvaalbuurt

Deze buurt kent een enorme ontwikkeling. Zowel sociaal-economisch als fysiek. Ons deel van de buurt staat nog jaren in de steigers vanwege grootschalige renovatie met funderingsherstel. De overlast in de wijk door de vele bouwcontainers in de straten is zoveel mogelijk gestopt door het inruilen voor bouwkeetwoningen. Het opslaan van bouwmateriaal kan niet anders dan in een container maar het straatbeeld straalt meer rust uit en dat is beter voor de buurt. 

Verder heeft het overleg met het buurtplatform Transvaalbuurt zo goed als stilgelegen. Niettemin konden zij het netwerk bereiken als dat nodig was. Zoals bij het gebruik van WoningNet waar dit jaar de regels voor aangepast zijn.
 

Dapperbuurt & Weesperzijde 

In de Weesperzijdestrook is de overlast op straat nog gaande, waardoor de gemeente Amsterdam een beveiligingscamera heeft geplaatst. Dat heeft nog niet geresulteerd tot het gewenste resultaat. In de Dapperbuurt is het Verbondsteam nog actief omdat deze buurt de komende jaren voor Stadsdeel Oost een aandachtsgebied is. Daarnaast heeft Stadsdeel Oost een tijdelijke ontmoetingsplaats op de Dappermarkt ontwikkeld om zo de overlast van de markt bespreekbaar te maken voor de bewoners. In onze straten is geen overlast van hangjeugd maar in de rest van de wijk blijft dat een hardnekkige kwestie. 
 

IJburg

IJburg blijft een aandachtcomplex op het gebied van beheer. De bewoners melden inbraak van de algemene toegangsdeur naar de berging waar jeugd de trap als hangplek gebruiken. Hier is een schoonmaakopdracht voor gegeven en het slot is gerepareerd. Waardoor bewoners hier weer gebruik van maken. De garage wordt zo nu en dan ook als hangplek gebruikt. Dit jaar zijn de meldingen afgenomen vanwege inzet van de politie en camerabeveiliging. Ook is er een poging ondernomen om hier een bewonerscommissie op te richten, maar dat is nog niet gelukt.
 

Watergraafsmeer

In Watergraafsmeer zijn er bij de naamborden van de straten panelen opgehangen door een kunstenaar. Het project heet: 'Geef Straten een Gezicht'. Het paneel van Galileï hangt aan de gevel van ons pand aan de Pythagorasstraat. In de Watergraafsmeer maar ook elders in Amsterdam zijn panelen opgehangen. Dat geeft sier aan het straatbeeld. 
 

Oostelijk Havengebied 

Het Oostelijk Havengebied heeft dit jaar een aantal projecten doorlopen. Op het dak van de parkeergarage aan de Sumatrakade is de deklaag vervangen. Dat heeft veel overlast veroorzaakt omdat bewoners geen gebruik konden maken van de buitenruimte achter hun woning. 

In de onderdoorgang van de woningen aan de Lampenistenstraat/Seinwachterstraat is er een opruimprotocol uitgevoerd door de wijkbeheerder vanwege de vele spullen die achter de woningen opgeslagen stonden. Hier komt ook een markering op de grond zodat ze binnen de lijnen hun spullen opslaan.