Overzicht per gemeente

Amsterdam Zuidoost

 
“Trappenhuizen en bovengalerij in Haardstee zijn in 2020 opgeknapt door coating en nieuw schilderwerk.”
Binnen de gemeente Amsterdam golden in 2020 de Samenwerkingsafspraken 2020-2023. Deze prestatieafspraken zijn overeengekomen tussen de woningcorporaties, de huurderskoepels en de gemeente Amsterdam. De gezamenlijke partijen in Amsterdam werkten - vanuit hun eigen verantwoordelijkheid - in de geest van de nieuwe Woningwet. Het resultaat is dat het maatschappelijk presteren van de woningcorporaties goed is ingebed in het lokale beleid. De afspraken gelden voor de hele stad. Elk jaar brengt de AFWC een jaarbericht uit met uiteenlopende cijfers en informatie over de prestaties van de Amsterdamse woningcorporaties in het afgelopen jaar. 

Op de overzichtspagina Amsterdam is de verantwoording te vinden van de prestaties van Eigen Haard in 2020 op de thema’s ontwikkeling woningvoorraad, betaalbaarheid, specifieke doelgroepen, kwaliteit en duurzaamheid en toegankelijkheid. Specifiek voor Amsterdam Zuidoost wordt hier onder ingegaan op de inzet vanuit Eigen Haard in 2020 voor wat betreft de leefbaarheid
 

Holendrecht

Holendrecht is een ontwikkelbuurt. Zowel Eigen Haard als de gemeente Amsterdam zetten op diverse manieren middelen in om te zorgen dat Holendrecht nieuwe perspectieven kan krijgen. Nadrukkelijk zoeken we ook de samenwerking op, zoals in het onderzoek naar de toekomst van het centrumgebied van Holendrecht. De gemeente Amsterdam heeft aangegeven te starten met de voorbereiding op de aanpak van de openbare ruimte, een wens die al langer bij ons leeft.

In 2020 is Eigen Haard op haar beurt gestart met het opknappen van de gemeenschappelijke ruimten. Dit gebeurt hof voor hof en we gaan er vanuit over ongeveer twee jaar klaar te zijn. Een belangrijk onderdeel van de opknapbeurt is ook het installeren van een videofoon. De geïnstalleerde videofoon zorgt, in combinatie met andere maatregelen, voor een verbetering van de veiligheid in het complex. In de VvE’s in Holendrecht (waarin Eigen Haard groot eigenaar is) is het besluitvormingsproces rondom de verduurzaming bijna afgerond. Na positieve instemming van de huurders (begin 2021) kan de aanpak, resulterend in een label A-woning, medio 2021 van start.

De buurtwerkkamer, die wij langdurig ondersteunen, is ook in 2020, ondanks de Covid-19-maatregelen, open gebleven. Op die manier kregen de kwetsbare bewoners uit de wijk toch de mogelijkheid om hun vragen en zorgen ergens kwijt te kunnen. De wijkbeheerders onderhouden veel contacten met bewoners en de bewonerscommissies om de knelpunten aan te pakken. Extra aandacht was er in 2020 voor het onderhoud van privé tuinen.  

Bijlmer Centrum en Venserpolder 

In Venserpolder hebben we ook in 2020 veel aandacht besteed aan de kerndoelen schoon, heel en veilig. De wijkbeheerders onderhouden veel contacten en proberen daar waar mogelijk te verbinden. We hebben een huis-aan-huis onderzoek gedaan in twee blokken naar de problemen die bewoners nu ervaren, maar ook om van ze te horen wat volgens hen nodig is om de buurt structureel te kunnen verbeteren. We nemen de resultaten mee in onze programma’s voor de komende jaren.

De moestuin in de binnentuin van blok 10 blijft, naast de buurtwerkkamer Multibron, een belangrijke rol spelen in de verbinding in de buurt. De organisatie Bloei en Groei zorgt daar samen met vele vrijwilligers dat diverse vrouwen uit de buurt samen met tuinieren bezig kunnen zijn. 

Op initiatief van Eigen Haard zijn in de VvE Haardstee de trappenhuizen en bovengalerij voorzien van een coating en nieuw schilderwerk. De algemene indruk van het gebouw is daarmee veel beter geworden. In combinatie met de aanpak van de nabijgelegen parkeergarage door de gemeente Amsterdam is de buurt rondom Haardstee er qua uitstraling echt op vooruit gegaan. De buurtwerkkamer De Handreiking functioneert goed en weet haar rol als verbinder in de wijk goed op te pakken. 
 

Reigersbos, Gein en K-buurt 

In Gein en de K-buurt proberen we met kleine ingrepen de leefbaarheid te verbeteren. In ons nieuwste complex in Zuidoost, Mi Oso in de K-buurt, is de nieuwe wijkbeheerder goed van start gegaan. Er heeft zich al een gemeenschap gevormd, inclusief bewonerscommissie. De bewoners van het nieuwe complex zijn tot nu toe erg tevreden over de woning en woonomgeving 

Naast de gebruikelijke aandacht van de wijkbeheerders voor een schone, veilige en prettige buurt hebben we in de drie kerngebieden van Reigersbos ook in 2020 extra inspanning geleverd. 

In de P-buurt zijn we gestart met het opknappen van de trappenhuizen, zoals we dat ook elders in Zuidoost al hebben gedaan. Ook zijn we druk bezig met de bewonersgroep die aan de slag wil in de P-buurt. Het was soms lastig om tot activiteiten te komen in de afgelopen Covid-19-periode. 

In de T-buurt zijn alle gezamenlijke ruimten door Eigen Haard aangepakt en bewoners reageren positief. De entrees in de T -buurt ogen veel frisser en voelen ook veiliger dankzij de vernieuwde verlichting. Als de videofoon op termijn ook is geplaatst kan deze buurt weer een behoorlijke tijd vooruit. Er zijn veel positieve reacties van bewoners. We proberen nu de positieve stemming vast te houden.

De wijkbeheerder speelt daarbij een belangrijke rol. Er is verder een groep enthousiaste bewoners geformeerd die zich wil gaan inzetten voor een nieuwe indeling en van de grote binnen(dak)tuin in één van de blokken. 

In de S-buurt is de muurschildering, die de bewonerscommissie heeft voorbereid, gerealiseerd. De entree van de wijk oogt zeer vrolijk nu.